Fecskék mentése

Túl korán visszatért, hidegtől, eleséghiánytól legyengült fecskével az alábbiakat tudjuk kezdeni otthoni körülmények között:

(eredetileg egy kérdésre írtam válaszul, de felmerült, hogy jó lenne önálló bejegyzésként kitenni, hogy meg lehessen osztani)

"Fecske okos, ha elengeded a szobában, akkor nem koppol neki az üvegnek, hacsak meg nem ijed vmitől. De ha van ablak előtt egy csipkefüggöny, akkor még ijedelem esetén sem lehet baleset.
Innentől annyi a dolgod, hogy melegen legyen, és legyen kajája.
Ja, és hogy amikor jó idő lesz, ki tudd tessékelni, mert addigra úgy odaszokik, hogy a szekrény fölé akar majd fészkelni (nem vicc).

Ha fecskét már nagyon leesve találod, akkor első dolog melegíteni.
Kb 35-38 fok az ideális, de rövid ideig 40 is lehet.
Erre alkalmas megoldás ha egy kartondobozba teszed, letakarod egy törölközővel (bármi textillel) és felülről egy asztali lámpával (normál izzós, vagy halogén - ami hőt is ad, energiatakarékos erre nem jó) melegíted felülről, míg a textil alá nyúlva ne érzed, hogy jó strandidő van.... Utána lápa távolságát növelni kell, míg pont el nem éred a szintentartási távolságot (dobozban beáll a hőmérséklet)
Ha bizonytalan vagy a hőfokban, > karton doboz oldalára ceruzával lyukat kell csinálni > abba lázmérőt bedugni, aztán meglesni, hogy mit mér.
Normál lázmérő pont jó erre a hőtartományra, ráadásul 10edes pontosságú.
Ha melegítés megvolt, és madár észhez tért, akkor onnantól etetni kell.
Amíg gyenge, kaphat csőrbe frissen vedlett és/vagy lefejezett lisztkukacot (szeretik, de hosszú távú kajának nem alkalmas), roboráló, mert kb 70%a zsír.
Csonti NEM JÓ.
csonti CSAK arra jó, hogy bebábozódás után a friss bábot megetessük madarakkal (pl magevők, mint zöldike, vagy veréb fiókákkal), fecske esetében pedig kikeltessük, és lesz kiváló repülő rovarunk, azaz legyünk...amit fecske összefogdoshat magának. Ha ehhez gyenge, adhatjuk a kikelt legyet csipesszel is csőrbe, legjobb kaja nekik.
Azaz csontit boltban megveszi az ember, ha kevés fűrészpor van rajta, akkor teszünk még hozzá, mert egyébként be tud nyálkásodni, dögleni (bőrön át ammóniát izzad (ürít) ki. Ha nincs fűrészpor, korpa is jó. Étkezési is.
Csontit jó melegre tesszük, fűrészporostul, és minél melegebben van, annál hamarabb lesz belőle légy. 35-40 fokon ez 48 óra alatt lezajlik.
Ha mondjuk egy befőttes üvegben csináljuk, aminek a tetején szúnyogháló van, akkor csipesszel etetésre is lesz legyünk, de elengedni is jó, repülő fecske összefogdossa majd magának.

Ha madár a melegítéstől nem, vagy túl lassan javul, akkor óvatosan lehet szemcseppentőből megitatni, de aki nem járatos ebben, az inkább ne a csőrébe bele, hanem csak a csőr hegyére, kívülről, cseppenként adjon vizet. Ha madárnak nem kell - lerázza, ha kell, akkor okosan lenyeli. Így elkerülhető, hogy madarat félrenyelessük (sajnos a gyakori halálok mentett madaraknál)
Ha nagyon punnyadt a madár, akkor Calopet pasztával próbálkozhatunk (állatorvosnál, állatpatikákban kapható, vény nélküli roboráló táp kutyáknak, macskáknak (de 100 webshop is árulja, úgyhogy aki állatos, annak egyébként sem árt, ha lapul egy ilyen a hűtő ajtajában)) Minden rovarevő, ill mindenevő madárnál kiválóan megfelel.
A paszta barna, zselés állagú cucc, nagyon pici is elég belőle, hogy a madár beindításához. (egy teáskanálnyi kb egy 20kgs kutya napi energia adagját tartalmazza). Mondjuk egy lapos végű fogvájóval kenjünk egy késhegynyit a madár csőrkávájába belül.
A csőrt kinyitni óvatosan kell, két ujjal kinyitni, vagy csőrzugnál egy másik fogvájóval szétfeszíteni, és gyorsban belekenni csőrbe a pasztát. NE torokba adjuk, mert alul, középen ott a légző nyílás, és ha madár letüdőzi a pasztát, akkor annyi neki.
Aztán ha madár beindul, akkor a fentebb írtak lépnek érvénybe. Ha nem, akkor.... minden hiába.
DE, ha mielőbb össze lesznek szedve a fecskék, elég nekik egy kis meleg, meg kaja.
(utána meg sok fecskeszart letakarítani bútorról, de... az legyen a legnagyobb baja az embernek :-))"

Üdv,
VladTepes

Kereső


Login Form