Pár gondolat, tanács a nyári etetésről

Horváth Edit tette fel a kérdést: "Lehet-e olyan kérésem, hogy elmondjátok, hogyan és mikor kell leállni az etetéssel? Mert annyi mindent olvastam már erről, jó lenne autentikus forrásból hallani....Köszönöm előre is."Mivel szerintem igen aktuális és sarkos téma, megérdemel egy külön bejegyzést, részletesebb leírást:

 

Tekintettel arra, hogy a mai világban az a kertészeti trend a divat, hogy nem ültetünk termő növényeket, mert potyog és takarítani kell, illetve minden elérhető gyomot kiirtunk (lehetőleg magzás előtt) no meg a fű is csak csutkára levágva szép.... így az én meglátásom szerint a nyári időben is nehézséget jelent sokszor a magevő madaraknak az elegendő táplálék beszerzése. Főleg, ha a fészek vonzáskörzetéből akarják megoldani.

Ebből eredően én etetem a magevőket nyáron is - aminek látványos okozata, hogy a kertünk kb. minden tujájában van zöldike fészek, az utca túloldalán levő lombos, magasabb fákon pedig stiglincek fészkelnek... és látom, hogy mind átjár az etetőkre kajáért, s a kirepült fiókákat a szülők vezetik át, hozzák őket ide

 

A nyári etetési tilalom hiedelme (elnézést, de szerintem az) két alapra épül:

  1. "Ne avatkozunk be a természetbe, a madarak lássák el magukat."Ezt még el is fogadhatnánk, de akkor egyből felmerül (legalábbis bennem tuti) a kérdés, hogy akkor télen miért etetünk? Az is beavatkozás.. pont ugyan annyira, pont ugyanazzal.....
  2. "Cinkék és egyébrovarevők a könnyen hozzáférhető kaját hordják a megszokott etetőhelyről a fiókáiknak, és azok elpusztulnak, mert nem olyat esznek, amit meg tudnának emészteni"Nos, ebben is van igazság, de csak részigazság.....S annyi azért nincs benne, hogy megérné miatta a fürdővízzel kiönteni a gyereket is. Egyrészt a cinke (csuszka, stb) nem hülye. Épp elég rovarevő madarat tenyésztek, látok etetni ahhoz, hogy bizton kijelenthessem, olyan erős az ösztönük a helyes táplálásra, hogy ha nem megfelelő kaját kapnának, inkább éhen halasztanák a fiókákat, de nem etetnék beléjük.... Másrészt rém egyszerű a védekezés, hogy még a lehetőségét is kizárjuk a téves etetésnek.... NE TEGYÜNK KI CINKEGOLYÓT, és NE NAPRAFORGÓVAL ETESSÜNK. És a kérdés meg is van oldva.

Cinke csőre nem magevő csőr, nem tudja a magot "hagyományos módon" feltörni.... (ezért is püföli a napraforgót két láb szorítva, mert csak úgy tud hozzájutni a beléhez), így ha aprómagos keveréket (hasonlót, mint amit zebrapintyeknek árulnak a boltokban) teszünk az etetőbe, úgy a cinkéket ki is zártuk onnan, mert az nem fogja őket érdekelni, mert számukra nem hozzáférhető....

Ellenben a klasszikus magevő énekesmadarak hálásak lesznek az etetésért, és nyáron, nyitott ablaknál még szebb őket 1-2m-ről nézni, ahogy az etetőn falatoznak

 

Még két dolog:

Cinke, rovarevők is etethetők, de nekik ilyenkor két dolgot tehetünk ki, az egyik az egy megfelelő tálkában kínált lisztkukac (amiből a kukac nem tud kimászni, de cinke tud belőle enni), illetve speciális, rovarevőknek készült táp, lágyeleség (Nyugat-Európában igen, idehaza nem, vagy alig beszerezhető).

Éééééés a legvégére az egyik leglényegesebb:

ITATÁS.

Ez az egyik, ha nem legfontosabb nyári teendő.

Szabad vízfelület alig található lakott területeken, parkok ivókútjait is leginkább megszüntették. Egy énekes madár 1km-nél messzebb nem megy (nem is tud) a fészkétől, élőhelyétől kajáért, vízért... így ahol nincs víz, ott hiába a az esetleges táplálék, nem lesz fészek, nem lesz madár.... Nyáron, a madarak óránként többször is isznak, így ahol vizet találnak,annak környékén ott is maradnak, főleg száraz időszakban... No meg fürdeniük is kell, tollaik védelmében.

Így ha kertbe, de akár az ablakpárkányba, oda ahol az etető volt, vagy ahol marad, mellé... teszünk ki itatót, fürdetőt, azzal nagyban segítünk a madaraknak. (és mivel az etetőt ismerik, így a vizet is hamar megtalálják). (megj: igen,. télen is érdemes itatni - nem annyira kritikus a dolog, de hasznos)

Üdv,VladTepes

 

Forrás: https://www.facebook.com/groups/280519492068571/doc/337671393020047/

 

Kereső


Login Form