Vitaminok, ásványi anyagok
Zsírban oldódó vitaminok
A vitamin
Hámszövet, szem, nyálkahártya működéséhez szükséges.
Hiánya: kopaszodás, tollasodási zavarok, immungyengeség, rossz tenyészeredmény, hurutos légző- és emésztő rendszer, bizonytalan járás, csontgyengeség
Túladagolás: lesoványodás, kórós csontképződés, növekedési és tollasodási zavar
Természetes forráasai: tejtermékek, tojássárgája, karotin formájában sárgarépa, sütőtök
D vitamin
A csontok és az izmok egészséges fejlődéséhez és működéséhez szükséges
Hiánya: angolkór, csontritkulás, izomgyengeség, izomtömeg fogyatkozása, autoimmun betegségek, gyulladások, szív és érrendszeri megbetegdések
Túladagolás: Ilyen gyakorlatilag nem fordul elő, elméletileg lehetséges.
Természetes forrásai: a napfény hatására a szervezet képes előállítani, ezen kívül még a halmáj olajokból is fedezhető
E vitamin
E vitamin hatással van a szaporodási folyamatokra, díszmadaraknál a tojások keltethetőségére, és kiemelkedő a szabadgyökök elleni antioxidáns hatása, kitűnő fegyverek a daganatok elleni védekezésben. Segíti a szelén és a K vitamin felszívódását.
Hiány tünetei: vörös vértestek szétesése, vérszegénység, izomgyengeség, izomsorvadás, izomgörcs, szaporodási zavarok, neurológiai tünetek.
Túladagolás tünetei: emésztési panaszok, hasmenés, bőrkiütés, viszketés, megnövekedett K vitamin igény
Természetes forrásai: búzacsíra, napraforgó, dió, mogyoró,
K vitamin
A véralvadáshoz szükséges vitamin.
Hiány tünetei: vérzékenység, véralvadási zavarok, májfunkciós zavarok, zsírfelszívódási zavarok
Túladagolás tünetei: ilyen nem ismert
Természetes forrásai: búza, zab, sárgarépa, karfiol, leveles zöldségek, káposzta, brokkoli
Vízben oldódó vitaminok
B vitaminok
- B1 vitamin (Tiamin): Az idegrendszer, izmok és szénhidrátanyagcsere zavartalan működéséhez szükséges, természetes forrásai: gabona csírák, tej, olajos magvak, tojás.
- B2 vitamin (Riboflavin): A vérképzéshez, vas beépítéséhez a szervezetbe, fehérjeszintézishez, zsír és szénhidrát lebontásához szükséges, forrásai: élesztő, tej, tojás.
- B3 vitamin (Niacinamid): Az emésztőrendszer, idegrendszer, optimális hormonális működést biztosítja, forrásai: leveleszöldségek, gabonafélék, hüvelyesek, gyümölcs, túladagolása cinhiányt okoz.
- B4 vitamin (Folsav): vörösvértestek képzése, vas felszívódásának elősegítése, aminosavak anyagcseréje és nukleinsavak szintézise a feladata, forrásai: leveles zöldségek, gyümölcsök, élesztő.
- B5 vitamin (Pantoténsav): A zsírok és szénhidrátok energiává alakításában, mellékvese normális működésében, hámrétegek felépítésében és tollnövekedésben van szerepe, forrásai: tej, tojás, élesztő, hántolatlan rizs, szója, búzacsíra, olajos magvak.
- B6 vitamin (Piridoxin): Fontos szerepe van az eszenciális zsírsavak, aminosavak és vas anyagcserében, forrásai: tej-tejtermékek, tojássárgája, hüvelyesek és az élesztő, burgonya, fejes káposzta, vöröshagyma, hántolatlan rizs, mák, napraforgómag, földimogyoró, banán, dinnye.
- B7 vitamin (biotin): A fehérje, szénhidrát és zsír anyagcsere támogatója, forrásai: a tojássárgája, az élesztő, a karfiol, a dió- és mogyorófélék.
- B8 vitamin (Kolin): elősegíti a zsírsavak felhasználását a szervezetben, vég a máj elzsírosodása ellen, hiánya a már zsíros elfajulásához és chirrosisához vezet, forrásai: tojássárgája, tej, szárazhüvelyesek, olajos magvak, zöldségek és gyümölcsök.
- B9 vitamin (Inozitol): Zsírbontásban, idegingerületek továbbításában, tollnövekedésben van szerepe, forrásai: tej és tejtermékek, a gabonafélék, a gyümölcs és főzelék növények, valamint az olajos magvak.
- B10 vitamin (Para-amino-benzoesav): Feladata a vörösvértesek létrejöttének, vasanyagcsere, folsavképződés, pantoténsav felszívódás támogatása, forrásai: parajban, karalábéban, a tejben, sajtban, élesztőben található meg.
- B12 vitamin (Cianokobalamin): Szerepe a növekedés elősegítésében, fehérjeszintézisben, a szénhidrátok és a zsírsavak anyagcsere-folyamataiban, valamint a vörösvértestek képzésében jelentős, étvágyjavító, forrásai: élesztő, tej, tojás.
C vitaminok
Erősíti az immunrendszert, növeli a szervezet ellenálló képességét a fertőző és a meghűléses betegségekkel szemben. Sok enzimet aktivál, fontos szerepe van a sejtlégzésben. Gyorsítja a sebgyógyulást és a kötőszövet regenerációját, részt vesz a csont-, a kollagén- és a porcképzésben, valamint a mellékvesekéreg-hormonok szintézisében. Védelmet nyújt a stressz ellen, segíti a vas felszívódását, a folsavval és a B12-vitaminnal együtt ösztönzi a vörösvértestek érését. Fokozza és helyreállítja a fizikai teljesítőképességet. Forrásai:gyümölcsök, főzeléknövények, zöldségek, legnagyobb mennyiségben a savanyú közegben található, pl. kiwi, citrom, acerola, feketeribizke, savanyú káposzta, sóska.
Makroelemek
Foszfor (Ph)
Csontok, felépüléséhez, idegrendszer működéséhez, fehérje-, szénhidrát-, zsíranyagcseréhez,fehérjeszintézishez, enzimek működéséhez szükséges, a szervezetbe a kálcium beépüléséhez alangedhetetlen.
Hiánya csontritkuláshoz, tollcsipkedéshez, kannibalizmushoz, a szerveztből fokozott kálcium kiürüléshez vezet, túladagolása esetén mérgezési tünetek jelentkeznek.
Klór (Cl)
Sav-bázis egyensúly fentartásához, emésztőnedvek termelődéséhez, só-víz háztartás egyensúlyához szükséges.
Forrása: konyhasó
Hiánya hasmenést, hányást okozhat (ez keverhető az elektrolit vesztés tüneteivel is).
Kálcium (Ca)
Nélkülözhetetlen a véralvadásban, az enzimek működésében, a szív- és csontvázizmok összehúzódásában, a B12 vitamin felszívódásában. A csont építőanyaga, elősegíti a vas felszívódását. Részt vesz az ideg- és az izomműködésben. A kálcium felszívódűsűhoz D vitamin szükséges.
Hiány tünteti: izomgörcs, emésztési problémák, tojás képződés zavarai (vékony héj, héj nélküli tojás)
Túladagolás tünetei: vesekőképződés, szorulás, csökkenti a cink és a vas felszívódását.
Kálium (K)
Ez az alkáli fém a sav-bázis egyensúly fenntartását, idegrendszeri ingerületek átvitelét, izomműködést, sejtek energiaellátását szolgálja.
Hiány tünetei: Fokozott kiürüléséhez vezet a hasmenéses állapot, hiánya vesekárosodáshoz, szívműködési zavarhoz vezet.
Túladagolás esetén mérgezési tünetek jelentkeznek.
Magnézium (Mg)
Feladatai: degek és izmok működése, fehérje-, zsír-, szénhidrát anyagcsere,szív- és érrendszer működése, csontok felépítése
Természetes formában napraforgóban, dióban, zöldségfélékben, hüvelyeskben, gabona félék héjában, gyümölcsökben, tejben található meg.
Hiánya: csontfejlődési zavarok, szívérhálózat elhalásához vezethet, szívritmuszavarok, idegi működés zavarai, izomgörcs, anyagcsere zavarok
Túladagolása: fokozódik a foszfor ürítés
Nátrium (Na)
Szerepe a sav-bázis egyensúly fenntartásában, idegrendszeri ingerületek átvitelében, izomműködésben, szénhidrát- és fehérje anyagcserében, folyadékháztartás szabályozásában, egyes enzimek kiválasztásában, glukóz és aminosavak felvételében van.
Hiánya: túlzött vízfogyasztás hiányállapothoz vezethet, szomjúságot, izomgörcsöket, zavartságot, és különös megváltozott viselkedés tapasztalhatunk.
Túladagolás: vérnyomás emelkedéshez vezethet
Természetes forrása a konyhasó.
Mikroelemek
Cink (Zn)
A fehérje-, zsír- és nukleinsav-anyagcserében van szerepe, illetve gátolja a rákos sejtek szaporodását.
Hiánya: törpenövés, herék elsorvadása, gyulladások, étvágytalanság, hasmenés, letargia, lassú sebgyógyulás.
Túladagolás: csökkenti, vagy gátolja a vas, réz felszívódását, ez immungyengeséghez, szívelégtelenséghez, vérszegénységhez vezethet.
Természetes forrásai: tojás, hüvelyesek
Fluor (F)
A csontok egészséges felépítésében van szerepe.
Hiánya: csontosodási zavar
Túladagolás: csontok károsodása, a vesék működésének csökkenése és károsodása, az izomzat és az idegrendszer működési zavara, rák kockázatának növekedése
Természetes forrása: ivóvíz
Jód (I)
Pajzsmirigy működés szabályozása, növekedés, idegrendszer működése, vérkeringés működése a szerepe.
Hiány: Pajzsmirigy megnagyobbodása, idegi zavarok, embrió elhalás, anyagcsere lassulása, zsírszint megnövekedése.
Túladagolás: Emelkedett pajzsmirigy működés, toxikus tünetek.
Természetes forrásai: ivóvíz, jódozott konyhasó, felszívódását, hasznosulását a káposztafélék és a retek gátolja
Kobalt (Co)
Reoxidációs folyamatokhoz és a B12 vitamin felszívódásához szükséges.
Hiány: letargiát, fogyást, vérszegénységet, étvágytalanságot okoz
Túladagolás: akadályozza a magnézium, jód és vas felszívódását, ezáltal pajzsmirigy működési zavarhoz és vérszegénységhez vezet.
Természetes forrásai: tengeri állatok, száraz hüvelyesek, spenót
Króm (Cr)
Vércukor szint szabályozása, sejtek energia termelése, szénhidrát anyagcsere folyamat szabályozása a szerepe.
Hiánya cukorbetegséget okoz (állatoknak is lehet!)
Túladagolása vesekárosodáshoz vezet.
Természetes forrásai: sörélesztő, csonthéjas magvak, zöldborsó, korpa, hüvelyesek, sajt
Mangán (Mn)
Csontsűrűség fenntartásáért, szabadgyökök elleni védekezésért, enzimek működéséért, nemi hormonok termelődéséért, vércukorszint szabályozásáért felelős.
Hiány: terméketlenség, szétesett izomműködés, fejletlen csontrendszer
Túladagolás: embrióelhalás, idegi zavarok, májelégtelenség, epeürítési problémák
Természetes forrásai: gabona, hüvelyesek, csonthéjasok, ananász, datolya, szilva, alma, fejes saláta, eper, tojás
Molibdén (Mo)
Szerepe a növekedésben, sejtműködésben, nemzőképesség fenntartásában, enzimek működésében és a vas felszívódásának elősegítésében van.
Hiány: nem ismertek a tünetei
Túladagolás: gátolja a réz felszívódását
Természetes forrásai: tej, méhpollen, hüvelyesek, gabonafélék, barna rizs
Réz (Cu)
A központi idegrendszer működéséért, a vérképzésért, a vas hasznosulásáért és a rákos elváltozások gyakoriságának csökkentéséért felelős.
Hiánya: hányás, emésztési zavarok
Túladagolása: májkárosodás, májelhalás
Természetes forrásai: gabonafélék, gombák
Szelén (Se)
Szerepe a szabadgyökök elleni harcban, a hím egyedek nemzőképességének elősegítésében, immunrendszer erősítésében és az immunrendszer erősítésében van.
Hiánya: szív és érrendszeri megbetegedések, szaporodási zavarok
Túladagolása: idegi tünetek, toll és szaruképződmények levállását
Természetes forrásai: búzacsíra, zab, korpa, élesztő
Vanádium (V)
Fontos a szénhidrát anyagcseréhez, csontok növekedéséhez, erősítéséhez.
Hiánya: nem ismertek a tünetei
Túladagolása hasmenést, hányást okoz.
Természetes forrásai: magolajok, petrezselyem, gombák
Vas (Fe)
Elengedhetetlen az oxigén felvételéhez és az idegrendszer optimális működéséhez.
Hiány: vérszegénység, izomműködési zavarok, növekedési zavarok, hőszabályozási zavarok
Túladagolás: szív és érrendszeri betegségek, réz és cink hasznosulásának romlását, rákos megbetegedéseket, baktériumok szaporodását, heresorvadást.
Természetes forrásai: élesztő, mák
Fekete Mária