Remetelóri (Phigys s olitarius)

A remetelóri (Phigys s olitarius) a madarak (Aves) osztályának a papagájalakúak (Psittaciformes) rendjéhez, ezen belül a lórifélék (Loriidae) családjához tartozó Phigys egyetlen faja.

Elterjedése:
A Fidzsi-szigetek területén honos.
A lórifélék (Loriidae) a madarak osztályának papagájalakúak (Psittaciformes) rendjébe tartozó család. Tizenkét nem és ötvennégy faj tartozik hozzá.
Több rendszerben a papagájfélék családjához (Psittacidae) sorolják alcsaládként.

Előfordulásuk:
Celebesz szigetétől Új-Guineán keresztül Ausztráliáig fordulnak elő. Elterjedésük legdélebbi pontja Tasmania, legészakabbra Mindanao szigetén a Fülöp-szigeteken élnek. A valódi papagájoknál messzebbre benyomulnak a Csendes-óceán területére, egészen a Marquesas-szigetekig és a Pitcairn-szigetekig.
A családnak különösen sok képviselője él Új-Guinea szigetén; a családba sorolt nemek közül csak a Phygis és a Vini nembe tartozó fajok nem élnek Új-Guineán.

Megjelenésük:
Kistermetű vagy középnagy papagájok. Tollruhájuk feltűnően színes, ragyogó. Túlnyomórészt zöld, piros és a kék színű a tollazatuk. Jellegzetességük nyelvük ecsetre emlékeztető vége.

Életmódjuk:
Ecsetvégű nyelvük segítségével szerzik be nektárból és virágporból álló táplálékukat. Ezek mellett esznek még gyümölcsöt, magvakat és rügyeket.

Szaporodásuk:
Faüregekbe készítik fészküket.

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Kereső


Login Form